RSS
 

Фонетична кирилица

И на мен, както на много хора, ми е писнало да чета по форумите коментари, написани на някаква безумна смесица от български език и латински букви, примесени за вкус тук-там с 4етворки и 6естици. Основния аргумент на хората, пишещи по този начин е, че “nemam kirilica brat4e”. Истината е, че ги мързи да си напънат малко мозъците и да пуснат едно търсене в Гугъл за фонетична кирилица.

Вярно е, че вградената в Windows кирилица по БДС е безумно неудобна за всеки, който никога не е писал на пишеща машина. Всички обаче сме свикнали да ползваме латинската подредба QWERTY. Затова е по-лесно да свикнеш с фонетичната подредба, при която повечето български букви се намират на местата на съответните латински, например П => P, С => S, Г => G, и т.н. На сайта на Инжинера можете да намерите стандартната фонетична кирилица, заедно с инструкции как да се инсталира.

На мен обаче и тази фонетична не ми е достатъчно удобна! 🙂 Каква по дяволите е логиката на мястото на “V” да се намира българското “Ж”, а не “В”! Редовно виждам постове на хора, които все пак са си инсталирали фонетиката на Инжинера, но пишат по стария начин (все едно пишат шльокавица), без да гледат монитора. В резултат се получава нещо като “Изжиняжайте, мойе ли …” Това е почти толкова неприятно за четене, колкото и шльокавицата. Затова се поразтърсих малко, и намерих една ултра-хипер-супер-мега полезна програмка, предоставяна от самите Microsoft, с която можеш да променяш която си искаш клавиатурна подредба за Windows, както и да създаваш свои от начало. Казва се Microsoft Keyboard Layout Creator, и може да се изтегли оттук (версия 1.4). Слагам я тук, защото от сайта на Майкрософт дават да се тегли след валидация на Windows-а.

С помощта на тази програмка си създадох фонетична кирилица, която да отговаря възможно повече на писането на шльокавица. V=В, J=Ж, Y=Й, а пък останалите, които нямат еквиваленти, наслагах по места, които са ми удобни. Ето две картинки, илюстриращи разликата между стандартната фонетика и моята преработка.

phon_standard.png
phon_ros.png

“ь” се въвежда с натиснат десен Alt + x (където всъщност е “ъ”). За главно “Ь” се държи натиснат и Shift.

Тази подредба е достъпна за сваляне, като в архива е включен и сорс-файла, с който можете да я променяте с Keyboard Layout Creator. Инсталира се със стартиране на Setup.exe, а пък то си избира коя версия да инсталира – x86, 64bit AMD, или 64bit Intel.

Leave a Reply

 

 
 1. silviya

  7 December 2007 at 11:40

  I want phonetic !!!!!!!

   
 2. Dimiter Dobrev

  10 December 2007 at 22:54

  Очевидно мислим по сходен начин 🙂 Това което сте измислили много прилича на направеното от нас през 2001 г. (погледнете на адрес http://www.metodii.com/bg_Prevodaq.html). Ако във вашата подредба смените местата на Ш и Ю, ще се получи същото. Ако след това направите и двете корекции, които бяха направени в последствие ще се получи новата българска фонетика, която вече е държавен стандарт и е включена в Windows Vista.

  Това, че се получава приблизително същото не е случайно. Доста хора се опитаха да решат проблема независимо един от друг и всички стигнаха приблизително до един и същ резултат.

  За Силвия ще препоръчан да си изтегли новата фонетика от нашата страница (http://www.metodii.com/bg_phon.html).

   
 3. Интернет маркетинг

  20 May 2008 at 12:42

  Мисля, че от толкова варианти хората само се объркват, ядосват се, теглят една майна и започват да пишат на шлйокавица.

   
 4. Trial

  5 August 2008 at 04:54

  Лошото в случая е, че освен хората правили новата фонетика във Виста, никой друг не я използва, ами прави какви ли не фокуси, за да си подкара кирилицата като хората под Vista. Благодарение на колегата dimgeo от форума на Comexgroup.com, имам удоволствието да ви представя оригиналната фонетика на Инжинера за Виста – http://dimiter.dyndns.org/bgphtr/bgphtr.zip

  Просто изтеглете и инсталирайте. Бийте един рестарт и готово ! Имате си traditional phonetics. 😀

   
 5. V11

  1 September 2008 at 21:07

  Логиката на оригинала е, че в много европейски и славянски езици бг-в = w, а бг-й = j. Но препоръчвам да не използвате фонетична изобщо, а да научите десетопръстната както правя аз сега. Първите няколко дни наистина е мъка, но си струва!

   
 6. Mishela

  2 September 2008 at 21:53

  V11, ти добре ли си? Някои хора с години се опитват да научат местата на латинските букви, а ти говориш да се научи за дни или седмици местата на буквите по БДС. Аз примерно в момента пиша 10 пъти по-бързо с бълг. фонетичен (даже съм свикнала и с разместванията) от колкото с другите. Но не съветвам тези, които са свикнали с фонетичната да си променят местата на “б”, “в”,”й” и т.н, защото още повече ще се объркат. Дори ако се позамислите има огромна логика да са така поставени, ако изключим “ч”, “ш”, “щ” и “ю”…….

   
 7. admin

  3 September 2008 at 15:44

  Така е, ако човек свикне с нещо, няма смисъл да си променя навиците без основателна причина. Аз никога не съм свиквал със стандартната фонетика, и вече ми е твърде късно за това 🙂 Ако ми се прииска, вероятно ще мога да се науча да пиша и на БДС, обаче ме мързи… 😀

   
 8. Huku

  5 September 2008 at 14:01

  Хубавото на БДС кирилицата е, че клавишите са разположени оптимално, съобразено с честотата на употреба на различните букви (по-често употребяваните букви са на по-достъпно място, така че да се пише бързо с двете ръце едновременно). Въпреки че не съм писал на пишешта машина, бързо свикнах с БДС подредбата (не е болка за умирачка). Често ми се налага да свърша това-онова на PC-та без инсталирана БДС, така че се справям прилично (почти същата скорост) както и с БДС.
  Но.
  Разликата в ползваемостта на двете подредби е КОСМИЧЕСКА (в полза на БДС).
  Мисля, че си струва усилието човек да се понапъне малко да промени навиците си. Резултатът се отплаща. Още повече, ако се научи и десетопръстната система. (За тренировки с последната бих препоръчал Stamina v.2.5 http://stamina.ru/download.htm – има версия на български, безплатна е [а и забавна… донякъде].)
  След не повече от две седмици (ако човек работи предимно с компютър) се усеща чувствително повишаване на скоростта (а и на удоволствието) при писане.
  Успехи!
  Н.

   
 9. мики

  11 February 2009 at 21:24

  Това че „Разликата в ползваемостта на двете подредби е КОСМИЧЕСКА (в полза на БДС).“ е направо смешно.Това може да е мнение на хора които НЕ пишат на чужди езици .При фонетичната подредба не се налага да се учат две клавиатури и много по лесно е когато се пише комбинирано на латиница и кирилица.Да споменавам ли че почти няма лаптоп с написана кирилица на клавиатурата.Повечето хора гледат клавиатурата когато пишат и ако има само латиница изпадат в шок.Затова е по лесно да се използва фонетика а не БДС за машинопис от миналия век.Аз лично ползвам тая фонетична клавиатура http://forum.shiko.eu/index.php?showtopic=6 и нямам проблем.

   
 10. Rosko

  12 February 2009 at 13:00

  Абе Ники може и да е прав, в смисъл че XP идва само с БДС и на хората искат-не искат им се налага да я ползват, понеже не знаят как да я сменят. 🙂

  А че не е удобна съм 100% съгласен – при положение, че програмирам по цял ден на латиница, фонетиката ми е безкрайно по-удобна!

   
 11. V11

  11 April 2009 at 00:17

  Напълно ви разбирам всички защото и на мене ми отне доста години да преодолея мързела и да се науча да пиша с десет пръста за да не се мъча повече да пиша с два и да зяпам клавиатурата.

  Гадно е и че няма идеални подредби. Всичките имат недостатъци. За латиница пробвах и Дворак, сега ползвам Колмак (colemak.com). За кирилица сега използвам БДС и мога да ви кажа че и тя не е перфектна.

  Не се ли обърквам е две подредби? Малко, точно след смяната – особено заради различните места на точката и запетаята. Също – писането на български с латиница е трудно. 🙂 Трябва да измислят две подредби оптимизирани за английски и български които си приличат колкото се може повече.

  мики, доста е весело това че се опитваш да обидиш БДС с определението “за машинопис от миналия век”, тъй като любимата ти подредба QWERTY е направена за машинопис от по-миналия век (патентована е през 1874). :))) Тя затова е толкова зле.

   
 12. Мики

  30 April 2009 at 20:04

  Относно коментара на V11 искам да кажа,че целта ми не е да обидя БДС стандарта,а да уточня,че той не се вписва в съвременните технологии,където за да оцелееш трябва да си универсален и да се приспособяваш.Аз използвам 4 езика и само си помислете какво ще се случи ако един човек владее 10 езика и има ли смисъл да учи толкова различни клавиатурни подредби след като е възможно да ползва всичките сходни букви и се съсредоточи само на тия които не съвпадат.Като обобщение смятам че фонетичната подредба е за предпочитане поради причината че е универсална.

   
 13. CrnoVino

  22 May 2009 at 11:36

  Всичко е до навик. Лично аз ползвам много хърватски, и съм свикнал на тяхната латиница QWERTZ и затова новата фонетика с мъничко промени си ми пасва идеално. В първия пост си пише – Microsoft Keyboard Layout Creator. Всеки може да си настрои клавиатурата както си му е удобно 🙂

   
 14. dobrinka peikova

  5 December 2010 at 09:45

  a nazdrave! 🙂

   
 15. mariq jivkova

  3 February 2011 at 17:03

  nemoga da si instaliram tazi fonetika

   
 16. Таньо Танев

  27 September 2011 at 15:43

  Ние (програмистите) явно сме генетично увредени. И аз си написах програма за да си спасявам творбите при поредната смяна на кодови таблици. Лошото е , че другите хора не са програмисти и не приемат никакви идеи, колкото и да са добри. Методицата наистина е добра – прости и ясни алгоритми! За жалост всички добри идеи погиват незабелязано. Дръжте си всичко ценно на латиница и кирилизирайте при нужда – върши работа при смяна на компютъра и операционната система(светът не е само Уиндос). Пренаписах програмата си според Методицата. Дано се наложи като стандарт!

   
 17. Ivan

  2 January 2012 at 23:41

  kak e? raboti li?

   
 18. Анонимка

  16 August 2014 at 14:39

  еми ползвай нетрадиционната фонетика!

   
 19. Таньо Танев

  23 December 2014 at 12:44

  “”Каква по дяволите е логиката на мястото на “V” да се намира българското “Ж”, а не “В”! = Първите компютърджии бяха радиолюбители , а и при телексите беше така защото телеграфно “V”= …– и “Ж” = …–
  Историята не започва с компютрите